Cfare mund te ndodhe pas hapjes se shkollave ne shqiperi!


Nga Doktor Tauland Muka

Dy jave pas hapjes se shkollave, Izraeli njofton se mund te shkoje ne izolim kombetar!

Hapja e shkollave kur perhapja e infeksionit ne komunitet nuk eshte e kontrolluar sikurse eshte situata ne vendin tone, nuk do sjelle gje tjeter vecse rritje te metejshme te rasteve te reja te infektimit dhe me vone vendosjen e masave ekstreme. Te rinjte(mosha 10-19 vjeç), edhe pse e kalojne kryesisht pa komplikacione klinike infeksionin SARS-CoV-2, jane vektor te rendesishem te perhapjes se infeksionit ne familje, shkolla dhe komunitet.

Mjafton te shikoni Izraelin ku, pas 2 javesh pas hapjes se shkollave, kuvendi po voton nese vendi do shkoje serish ne nje izolimin kombetar (lockdown) 2 javor. Ishte e pritshme pasi hapja e shkollave u be kur Izraeli kishte mbi 2000 raste Covid ne dite, pra perhapje te infeksionit ne komunitet.

Hapja e shkollave eshte e sigurte kur nuk ka perhapje komunitare te infeksionit, dhe paralelisht jane kryer te gjitha investimet e nevojshme qe sigurojne respektimin e masave anti-Covid!

Realiteti ne nje pjese te shkollave tona, dhe rreziku qe kemi perpara per perhapjen e metejshme te infeksionit nga paaftesia e shtetit per te menaxhuar situaten! Fatmiresisht te rinjte jane shume pak te rrezikuar per komplikacione, por jo prinderit, mesuesit dhe nje pjese e shoqerise. Por e ardhmja e rinise dhe shoqerise rrezikohet shume nga pasojat ekonomike qe vijne prej perhapjes se metejshme te infeksionit!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s