FDA mbeshtet ne shkence dhe jo ne politike.


Shefi i Administratës së Ushqimit dhe Barnave të U. S. është i përgatitur të anashkalojë procesin e miratimit të plotë federal në mënyrë që të vërë në dispozicion sa më shpejt të jetë e mundur një vaksinë Covid-19, sipas një interviste në “Financial Times”.

Duke këmbëngulur që masa nuk do të ishte për shkak të presionit të administratës Trump për të ndjekur me shpejtësi një vaksinë, Komisioneri i FDA Stephen Hahn i tha publikimit se një autorizim urgjent mund të ishte i përshtatshëm përpara se të përfundojnë fazat e tre provave klinike nëse përfitimet tejkalojnë rreziqet.

Varet nga zhvilluesi i vaksinave të bëjmë kërkesë për autorizim ose aprovim, dhe ne bëjmë një gjykim të kërkesës së tyre, “tha Hahn për The Financial Times.” Nëse ata e bëjnë këtë para përfundimit të fazës së tretë, ne mund ta shohim atë të përshtatshme. Mund ta konsiderojmë të papërshtatshme, do të bëjmë një përcaktim. “

Komentet vijnë një javë pasi FDA dha autorizimin urgjent të plazmës konvansent për të trajtuar pacientët e shtruar në Covid-19, përkundër shqetësimeve në mesin e disa zyrtarëve shëndetësor se të dhënat nga provat klinike janë shumë të dobëta për të mbështetur aplikimin e gjerë të trajtimit akoma. Ky njoftim ishte në antiteze te Presidentit Trump duke akuzuar FDA, pa asnjë provë, se u përpoq ta lëndonte atë politikisht duke zvarritur aprovimin e vaksinave dhe trajtimeve të reja të koronavirusit.

Hahn i tha Financial Times se ai nuk do të nxitonte një vaksinë vetëm për të kënaqur Trump.

“Ne kemi një konvergjencë të pandemisë Covid-19 me sezonin politik, dhe ne thjesht do të duhet ta marrim atë dhe t’i përmbahemi parimeve tona thelbësore,” tha Hahn.

“Kjo do të jetë një shkencë, ilaç, vendim i të dhënave,” tha ai. “Ky nuk do të jetë një vendim politik.”