$600 ne jave sot ne tapetin e diskutimeve


Ndërsa ora zvogëlohet në shtesën federale të papunësisë, e cila skadon deri në fund të muajit, bisedimet urgjente janë duke u zhvilluar për të siguruar të paktën një mbështetje për ata që janë ende pa punë.

Raportet tregojnë se ligjvënësit republikanë, të konsideruar si ekspertë të rreptë për fonde shtesë, tani po shqyrtojnë një paketë stimuluese shtesë që do t’i jepte përfitime papunësie midis 200 dhe 400 dollarë në javë, raportoi të dielën Washington Post.

Maksimumi në Kaliforni është 450 dollarë në javë në papunësi të shtetit, por shumë punëtorë marrin më pak. Përfitimi llogaritet bazuar në fitimet e fundit. Shkalla e papunësisë zyrtare në Kaliforni është 14. 9 përqind, sipas Departamentit shtetëror të zhvillimit të punësimit. Sidoqoftë, me disa biznese të detyruara të mbyllin përsëri dhe prodhimin e filmit dhe televizionit, për të mos përmendur muzikë live, ende në gjendje të ndaluar, kjo shifër ka të ngjarë të rritet.

Pa fonde federale shtese, ata që janë tani në papunësi do të marrin akoma përfitime nga shteti, që shumë thonë se nuk i plotësojnë nevojat e atyre me ushqim, qira dhe shpenzime të tjera. Raporti Post tha se shifra më e ulët prej 200 dollarë në javë duket të ketë më shumë të ngjarë te rritet.

Meqenëse projekt-ligji i parë i stimulimit u siguroi punëtorëve 600 dollarë në përfitime federale përveç përfitimeve shtetërore, shumë pretenduan te qendronin pa pune ose mos të kthehen në punët e tyre të mëparshme. Kundërshtarët gjithashtu pretendojnë se 600 dollarë në javë zvogëluan deficitin. Sidoqoftë, ata që mbrojnë fondet pretendojnë se rrit shpenzimet në ekonomi

Drejtuesi i shumicës së Senatit Mitch McConnell (R-Ky.) Pritet të zbulojë një paketë të re të stimulit të propozuar këtë javë. Shtëpia ka aprovuar tashmë një paketë prej $ 3 trilionë dollarë që shton periudhen e $ 600 në javë, por ka milje për të shkuar për të arritur në një konsensus.

Shefi i shtabit të Shtëpisë së Bardhë Mark Meadows tha të Dielën në Fox News se diskutimet për më shumë stimuj do të fillojnë “me zell” të hënën.

“Pavarësisht nëse është një zbritje e taksës së pagave, nëse është duke u siguruar që përfitimet e papunësisë të vazhdojnë pa shkurajuese për t’u rikthyer në punë,” tha ai. “Duket sikur” projektligji do të jetë në intervalin trilionë dollarësh, tha Meadows