31 korriku eshte fundi i $600 papunesi ne jave.


Administrata Trump dëshiron t’i japë fund përfitimeve të rritura të papunësisë dhe t’i zëvendësojë ato me një politikë tjetër, sipas një ndihmësi të lartë.

Legjislacioni federal për lehtësimin e koronavirusit, i miratuar në mars, autorizoi amerikanët pa punë për të marrë një shtesë prej 600 dollarë në javë në përfitime të papunësisë.

Këto pagesa janë planifikuar të përfundojnë pas 31 korrikut, gjë që mund të çojë në një rënie të mprehtë të fluksit të parave për afro 30 milion njerëz që marrin aktualisht përfitimin.

Shkalla e papunësisë në prill dhe maj ishte më e lartë se në çdo kohë që nga Depresioni i Madh.

Administrata Trump, në përputhje me shumë republikanë të kongresit, dëshiron që pagesa prej 600 dollarësh të përfundojë. Administrata beson se ata ofrojnë një dekurajim për të gjetur punë ose kthim në një vend pune, sipas Larry Kudlow, këshilltar ekonomik i Shtëpisë së Bardhë.

Administrata mbështet zëvendësimin e përfitimeve të rritura, të cilat paguhen mbi përfitimet tradicionale të nivelit shtetëror, me një bonus të hollash që inkurajon njerëzit të ribashkohen në forcën e punës.

“Presidenti po shikon një masë reforme që do të sigurojë akoma një lloj bonusi për t’u rikthyer në punë, por ai nuk do të jetë aq i madh dhe do të krijojë një nxitje për të punuar,” tha Kudlow, drejtori i Këshillit Ekonomik Kombëtar, tha të Dielën në CNN.

Ndërsa Kudlow nuk shtjelloi formën specifike të një shpërblimi për kthimin në punë, disa propozime ekzistuese lënë të kuptohet se si mund të duket një politikë e tillë.

Një nga senatoret, Rob Portman, R-Ohio, do të zëvendësojë kontrollet javore 600 $ me pagesa të përkohshme prej 450 $ në javë për ata që kthehen në punë. Marrësit do të merrnin $ 450 plus pagat e punës së tyre.

Sidoqoftë, në formën e tyre aktuale, politikat e Portman dhe Brady secila kanë një datë të përfundimit të 31 korrikut – të njëjtën datë skadimi si përfitimet prej $ 600 në javë.

Demokratët, nga ana tjetër, duan të zgjerojnë përfitimet e rritura të papunësisë. Ata kaluan legjislacionin për lehtësimin financiar në Dhomë që do të zgjasë përfitimet prej $ 600 deri në fillim të vitit të ardhshëm.

Disa demokratë kanë propozuar gjithashtu uljen gradualisht të ndihmës duke e lidhur atë me metrikë ekonomike siç është niveli i papunësisë në shtet. (Me fjalë të tjera, përfitimet javore do të ulen ndërsa niveli i papunësisë së një shteti bie.)

Ligjvënësit ka të ngjarë të komprometojnë dhe të zgjerojnë përfitimet e rritura të papunësisë në një formë pas korrikut për të shmangur dërgimin e të ardhurave shtëpiake mbi një “shkëmb” për miliona amerikanë, sipas Ernie Tedeschi, një ekonomist në Evercore ISI.

Kjo për shkak se shtetet zakonisht zëvendësojnë midis 30% dhe 50% të pagave paraprake të dikujt, tha Tedeschi. (Përmirësimi i një jave prej 600 dollarësh në javë që synon të zëvendësojë plotësisht pagat e punës për një punëtor mesatar, i cili bën rreth 1.000 dollarë në javë.)