Statujat e mbretit Leopold II po hiqen në Belgjikë. Kush ishte ai?


A statue of King Leopold II in Brussels, Brussels stands defaced on Wednesday, June 10.

(CNN) Ndërsa statujët e tregtarëve të skllevërve, imperialistëve dhe udhëheqësve të Konfederatës së Sh.B.A po prishen, hiqen ose protestojnë kundër botës në anglisht-folëse, Belgjika ka filluar heqjen e statujave të mbretit të saj një herë Leopold II.

Kush nuk dëgjoi për të? Kush ishte mbreti Leopold II?
Një nga më brutalët dhe ambiciozët e shfrytëzuesve evropianë të shekullit XIX të Afrikës, Leopold II ishte mbret i Belgjikës për më shumë se 40 vjet, nga 1865 deri në 1909. Një kushëriri i parë i Mbretëreshës Victoria, ai sundoi në një kohë kur Evropianët po kolonizonin – – domethënë, duke pushtuar – pjesë të tjera të botës. Leopold ishte përgjegjës për një pjesë veçanërisht mizore të këtij pushtimi, gjatë të ashtuquajturës “Përleshje për Afrikën”.Leopold punësoi aventurierin Henry Morton Stanley për të eksploruar pellgun e lumit Kongo, duke nënshkruar traktate të supozuara me udhëheqësit lokal gjatë rrugës. Leopoldi atëherë përdori traktatet për të kërkuar një pretendim për një pjesë të madhe të Afrikës qendrore – pak a shumë territorin që tani është Republika Demokratike e Kongos. Belgjika atëherë si tani kishte një parlament dhe qeveri që drejtonte vendin, dhe ata nuk mbështesin planet koloniale të Leopoldit, kështu që ai deklaroi “Shteti i lirë i Kongos” të ishte pronë e tij personale, jo e Belgjikës, dhe mori aprovim nga vendet e tjera përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe fuqitë evropiane për ta njohur atë si “pronarin” e tij.

Një pasuri e madhe, si fillim nisi së pari tek fildishi dhe më pas në gome kur ngritën industrinë e automobilave dhe biçikletave. Leopold përdori një ushtri private për të detyruar Afrikanët të mbledhin gome të egër nga hardhitë e pyjeve të shiut. Ushtria e tij do të kapte gratë dhe fëmijët e fshatrave për të detyruar burrat të mbledhin gome në kuota gjithnjë e në rritje.Ishte më keq sesa tingëllonte. Burrat ishin punuar rregullisht deri në vdekje, ndërsa pengjet ndonjëherë nga uria. Natyrisht, kishte rebelime kundër “pronarit”, i cili i shtypi ata me një egërsi të veçantë: trupat e tij u urdhëruan të prodhonin dorën e ndarë të një rebeli për secilën plumb që ata shpenzuan. Kjo do të thoshte nëse trupat qëlluan dhe humbasin, ata ndonjëherë i prenë dorën një personi të gjallë. Të udhëhequr nga oficerë të bardhë, vetë trupat shpesh ishin afrikanë, duke i bërë ata të ndërgjegjshëm në traumën që kolonia pësoi. Historianët vlerësojnë se nën gabimin e Leopoldit vdiqën 10 milion njerëz.

Perandori të tjera koloniale si Portugalia, Franca dhe Gjermania kopjuan metodat e Leopoldit, por deri në fund të jetës së tij, Leopold u pa si zuzar dhe u detyrua të hiqte dorë nga kontrolli i të ashtuquajturit Shteti i Lirë. Ai e bëri që Belgjika ta blejë atë prej tij një vit para vdekjes së tij, dhe u riemërua Kongo belge. Ajo fitoi pavarësinë në 1960 dhe u emërua së pari Zaire, pastaj Republika Demokratike e Kongos pasi diktatori i saj për një kohë të gjatë Mobutu Sese Seko u rrëzua në 1997.
Leopoldi II duket se është harruar kryesisht duke pasur parasysh atë që bëri.
Emri i Leopoldit mund të mos kujtohet gjerësisht sot, por një frazë e përdorur fillimisht për të përshkruar jetën e veprimeve të tij: Krimi kundër njerëzimit.