Greqia ne 15 qershor hap ishujt e saj per 29 vende,jashte liste jane Italia dhe Gjermania


Grecia, dal 15 giugno tornano i turisti da 29 paesi: Italia esclusa

Sezoni turistik në Itali dhe Evropë do të fillojë vonë. Dhe me disa kufizime nuk ishim mësuar. Siç e dini, fluturimet turistike janë ndalur për ca kohë dhe për momentin nuk ka siguri se kur do të jenë në gjendje të largohen. Supozohet në mes të qershorit. Sot ka mbërritur një risi e rëndësishme: Greqia ka thënë se është e gatshme të mirëpresë turistët përsëri.

Arkipelagu Helenik do ta përjashtonte Italinë nga lista e kombeve që do të jenë në gjendje të vizitojnë ishujt e saj nga 15 qershori. Ne e përdorim kushtëzimin sepse është një parashikim i dhënë nga gazeta Katihmerini dhe botuar nga Ansa. Më poshtë është lista:

Albania, Australia, Austria, Nord Macedonia, Bulgaria, Germania, Danimarca, Svizzera, Estonia, Giappone, Israele, Cina, Croazia, Cipro, Lettonia, Libano, Lituania, Malta, Montenegro, Nuova Zelanda, Norvegia, Corea del Sud, Ungheria, Romania, Serbia, Slovacchia, Slovenia, Repubblica Ceke e Finlandia.

Përveç Italisë, të përjashtuarit e tjerë janë Spanja, Franca dhe Suedia. Gjermania .
Qeveria Greke ka deklaruar se lista do të azhurnohet në 1 korrik dhe kombet e tjera do të shtohen.

Për momentin, vendimi bazohet në të dhënat epidemiologjike të secilit vend, si dhe në rekomandimet e EASA dhe Komitetit Kombëtar të Sëmundjeve Infektive.

Greqia nuk është e vetmja që bllokon aktualisht hyrjen nga Italia: sipas shtypit vendor, Austria gjithashtu do të rihapë kufijtë turistikë me Gjermaninë, Zvicrën dhe Lichtenstein nga 15 qershori. Banorët e këtyre vendeve nuk do të duhet të vëzhgojnë 14 ditët e karantinës nëse dëshirojnë të vizitojnë Austrinë. Fjalim pothuajse identik (drejt italianëve) për Zvicrën.

Sidoqoftë, këto janë indekretime gazetareske: Kryeministri Austriak Sebastian Kurz shpjegoi se vendimet përfundimtare do të merren të Mërkurën dhe do të bëhen publike zyrtarisht.

Në Kroaci, vendimi ishte më njëjës: po bëhen plane që të hapen edhe për italianët, pavarësisht nëse janë të motivuar nga turizmi apo puna, por vetëm nëse ata kanë rezervuar hotelin. E ardhmja do të jetë një javë vendimtare për turizmin italian: sipas të gjitha gjasave do të vendoset një herë e përgjithmonë nëse dhe si nga 15 qershor Italia do të jetë në gjendje të mirëpresë turistët nga kombet evropiane dhe më gjerë.