Greqia do të lejojë pushuesit nga jashtë shtetit nga 15 qershori por jo nga Mbretëria e Bashkuar


Greqia do të hap dyert e saj për pushuesit jashtë shtetit nga 1 korriku, por Mbretëria e Bashkuar nuk pritet të jetë në një listë të vendeve të lejuara përsëri.

Sezoni i shumëpritur turistik i vendit do të fillojë më 15 qershor me hapjen e hoteleve sezonale, ndërsa fluturimet ndërkombëtare do të jenë në gjendje të fluturojnë drejtpërdrejt në pikat kryesore turistike të Greqisë nga fillimi i korrikut.

Një listë e vendeve nga të cilat vizitorët do të mund të arrijnë në Greqi do të shpallet para fundit të majit.

Përzgjedhja do të bazohet në “kritere epidemiologjike” siç përcaktohet nga komiteti i ekspertëve në Greqi që merret me pandeminë.

Por Ministri Grek i Turizmit, Haris Theoharis tha për ITV News se rekordi i Mbretërisë së Bashkuar në koronavirus aktualisht nuk është aq i mirë sa britanikët të lejohen të vizitojnë.

Unë mendoj se Mbretëria e Bashkuar ka një ndryshim të madh në lidhje me statusin aktual mjekësor të vendit me Greqinë, kështu që unë nuk mendoj se ka të ngjarë të jetë atje, “tha ai.

Z. Theoharis tha që Greqia do të presë që shifrat në Mbretërinë e Bashkuar të përmirësohen para se Britanikët të lejohen të kthehen.

Vendet e Ballkanit dhe Balltikut, Gjermania dhe vendet e rajonit si Izraeli dhe Qiproja pritet të jenë në valën e parë të atyre, qytetarëve të të cilëve do të lejohen të hyjnë në Greqi, tha zoti Theoharis.

Greqia tashmë ka filluar hapat e saj të parë të kujdesshëm për të mirëpritur turistët vendas ne plazhe publike dhe turistë të huaj të rihapur gjatë fundjavës.

Vendi ka qenë më pak i prekur nga pandemia e koronavirusit sesa disa nga fqinjët e saj evropianë pasi qeveria vendosi një bllokim shumë herët në shpërthimin e saj, një veprim që është kredituar me mbajtjen e numrit të vdekjeve dhe të njerëzve me sëmundje kritike në nivele shumë të ulëta.

Të Mërkurën, autoritetet shëndetësore njoftuan një vdekje të re dhe 10 raste të reja të konfirmuara të koronavirusit, duke e çuar numrin e përgjithshëm të të vdekurve në 166 dhe numrin e përgjithshëm të rasteve të konfirmuara në 2.850 në nje vend me afro 11 milion banore.