Europa rihap turizmin, mësoni kur do të mund të udhëtojmë sërish në secilin shtet


Në të gjithë Europën, kombe të ndryshme që aktualisht janë duke lehtësuar masat kufizuese por mundohen të përpilojnë mënyrën se si të mund të mirëpresin edhe një herë pushuesit. Javën e kaluar, Bashkimi Europian zbuloi një plan veprimi për të rihapur kufijtë e saj të brendshëm, të rindezë sektorin e tij të mikpritjes dhe të ringjallë lidhjet hekurudhore, rrugore, ajrore dhe detare që janë mbytur gjatë pandemisë.

Europa zë 50% të tregut global të turizmit përsa i përket mbërritjeve dhe është goditur veçanërisht nga kufizimet. Qytetet normalisht të mbushura me njerëz si Venecia, Roma, Paris dhe Barcelona kanë qëndruar bosh. BE-ja aktualisht ka rekomandime për të gjitha vendet anëtare që ato të kufizojnë të gjithë vizitorët jo thelbësorë nga jashtë. Por me uljen e niveleve të infeksionit në disa vende, kjo duket se do të ndryshojë.

Megjithatë vizitorët nga jashtë BE ende mund të përballen me një pritje të papërcaktuar për data fikse të rihapjes së kufijve. Për momentin, nëse po planifikoni të udhëtoni në Europë ose brenda Europës në muajt e ardhshëm, ja çfarë duhet të dini:

Franca: Tani e tutje deri të paktën 24 korrik, kushdo që hyn në vend, me përjashtim të qytetarëve të BE-së ose të mbërritur nga Britania e Madhe, do t’i nënshtrohen një karantine të detyrueshme 14-ditore të koronavirusit.

Greqia: Aktualisht, të gjithë qytetarët jo-BE ndalohen të hyjnë në Greqi deri më 31 maj, ndërsa shumica e rrugëve të transportuesve me kosto të ulët, të cilat përbëjnë pjesën më të madhe të fluturimeve ajrore të huaja të vendit, nga vendet fqinje janë pezulluar. Hotelet e Greqisë janë planifikuar të rihapen më 1 qershor pasuar nga hotelet sezonale një muaj më vonë.

Plazhet e Spanjës janë vendosur të rihapen në qershor dhe hoteleve në disa pjesë të vendit u dha leja për të rifilluar biznesin. Për më tepër, karantina 14-ditore e zbatuar për të gjithë udhëtarët që vijnë në vend nga 15 maji tani është zgjatur në 15 qershor, ndërsa kryeministri Pedro Sanchez ka kërkuar zgjatjen e gjendjes së jashtëzakonshme të Spanjës deri në fund të qershorit.

Qeveria italiane ka njoftuar që udhëtarët e BE do të lejohen të hyjnë pa qenë e nevojshme të hyjnë në karantinë nga 3 qershori në një “rrezik të llogaritur” për të bërë që industria e turizmit të vendit të lëviz përsëri.

Gjermania mbetet e mbyllur për vizitorët jo-BE, ndërsa shumë prej vendkalimeve kufitare të saj me shtetet fqinje si Danimarka, Holanda, Belgjika, Luksemburgu, Franca dhe Zvicra janë ose të mbyllura ose të mbrojtura.

Vendimi i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të vendosur një karantinë 14-ditore për të gjithë ardhjet teksa filloi të lehtësojë kufizimet për banorët ka shkatërruar çdo shpresë të vazhdueshme për të ringjallur turizmin ndërkombëtar në javët e ardhshme.

Si shumica e vendeve të tjera europiane, Portugalia do të duhet të mbështetet në biznesin nga udhëtarët vendas ndërsa kufizimet kufitare mbeten aktive. Duket se vizitorët ndërkombëtarë do të jenë në gjendje të kthehen para vitit 2021, destinacioni tashmë ka vendosur masa për të lehtësuar efektet.

Kroacia mbështetet në turizëm, duke përbërë 20% të PBB-së së saj, dhe zyrtarët kanë sugjeruar që kufijtë e saj mund të hapen për turistët e huaj më vonë këtë vit. Sidoqoftë, kufizimet aktuale për shtetasit e huaj ka të ngjarë të qëndrojnë në fuqi deri më 15 qershor.

Nga mesi i majit, vendkalimet kufitare të Zvicrës me Italinë, Francën, Gjermaninë dhe Austrinë, të gjithë do të jenë rihapur, më pak se dy muaj pasi ato ishin mbyllur nga Këshilli Federal për shkak të pandemisë. Vetëm qytetarët zviceranë dhe banorët e përhershëm, si dhe ata që duhet të udhëtojnë në Zvicër për arsye profesionale, aktualisht u lejohet të hyjnë në vend.

Çekia dhe Sllovakia kanë shprehur interes për hapjen vetëm të turizmit ndërkombëtar me destinacione më pak të prekura, por zyrtarët nuk do të jenë me nxitim për të mirëpritur udhëtarët nga ato destinacione të prekura shumë, siç janë Britania e Madhe dhe SH.B.A., si dhe Spanja dhe Italia.

Vendet nordike tani janë duke u përgatitur të rihapen në një përpjekje për të zhbërë disa nga dëmet e shkaktuara nga mbyllja e pandemisë. Qeveria e Islandës pret që të fillojë lehtësimin e kufizimeve për ardhjet ndërkombëtare më 15 qershor.

Estonia, Lituania dhe Letonia që nga 15 maj, secili do të heqë kufizimet për qytetarët e njëri-tjetrit, duke krijuar “korridoret e gjelbërta” të parat zyrtare të Bashkimit Europian ose “flluskën e udhëtimit”. Sidoqoftë, kushdo që udhëton nga vende jashtë “flluskës” do t’i kërkohet të kalojë në karantinë për dy javë.(CNN)