Presidenti i Meksikës urdhëron ushtrine të kthehet në rrugë për të luftuar dhunën në rritje


ONU entrega PGR datos sobre desapariciones en Tamaulipas

Mexico City (CNN) Presidenti i Meksikës Andres Manuel Lopez Obrador ka urdhëruar Forcat e Armatosura të kthehen në rrugë për pesë vitet e ardhshme, për të trajtuar krimin e përkeqësuar në vend.

Dekreti, i nënshkruar javën e kaluar, vjen pasi 2.585 vrasje qe u regjistruan në mars, muaji më vdekjeprurës që nga koha kur Lopez Obrador mori detyrën në dhjetor 2018.
Marrëveshja do të përfundojë në 27 Mars 2024 dhe, sipas dokumentit, është krijuar për të qëndruar në vend derisa Garda Kombëtare të mund të përmirësojë nivelet e krimit ne vend.Lopez Obrador krijoi Gardën Kombëtare menjëherë pasi mori detyrën në 2018, si një mënyrë për të luftuar nivelet historike të dhunës në Meksikë, duke tërhequr anëtarët e saj nga njësi të ndryshme të forcave të armatosura. Mandati i tij ishte ulja e dhunës duke synuar kryesisht grupet e organizuara kriminale.Por pas presionit nga Shtetet e Bashkuara, Lopez Obrador vendosi mijëra trupa të Gardës Kombëtare në kufijtë jugorë dhe veriorë të Meksikës në përpjekje për të kontrolluar fluksin e migrantëve që kalojnë nëpër Meksikë gjatë rrugës për në Shtetet e Bashkuara.Vendimi i tij për të rikthyer ushtrinë në rrugë ka të ngjarë të krijojë polemikë në Meksikë, pasi Lopez Obrador fitoi presidencën në një platformë të demilitarizimit të luftës së gjatë të vendit kundër karteleve të drogës.