3 femije ne New York vdiqen nga një sindrom inflamator që mund të lidhet me covid-19.


US coronavirus: Kawasaki disease could be connected to Covid-19 ...

Nje sëmundje inflamatore e vërejtur kohët e fundit në dhjetëra fëmijë të Nju Jorkut – një gjë për të cilën zyrtarët e shëndetit thonë se mund të jetë e lidhur me Covid-19 – ka vrarë një adoleshent dhe dy fëmijë nën 8 vjeç, thanë të shtunën zyrtarë të shtetit.

Shteti po përpiqet të përcaktojë nëse koronavirusi në të vërtetë paraqet një kërcënim për fëmijët që nuk ishin infektuar më parë, dhe po punon me zyrtarë federalë se si të shpjegojë se çfarë duhet të kërkojnë spitalet e shteteve të tjera, tha guvernatori Andrew Cuomo.
“Ne po punonim nën përshtypjen se të rinjtë nuk u prekën nga Covid-19. … Ne nuk jemi aq të sigurt se ky është fakti më,” u tha Cuomo gazetarëve të Shtunën.

Zyrtarët e shtetit kishin paralajmëruar në fillim të kësaj jave se dhjetëra fëmijë në shtet ishin shtruar në spital me një gjendje qe mjekët e përshkruanin si “sindromi inflamator multisystem pediatrik”, dhe se ai mund të lidhej me Covid-19.
Fëmijët kishin ethe dhe simptoma të ngjashme me sindromën e shokut toksik dhe sëmundjen Kawasaki, kishte thënë shteti. Sëmundja Kawasaki shkakton inflamacion në muret e enëve të gjakut, përfshirë ato që furnizojnë gjakun në zemër, gjë që në raste të rralla mund të çojë në kufizime vdekjeprurëse në rrjedhën e gjakut.Shteti ka thënë që shumë nga fëmijët testuan pozitivë për Covid-19 ose kishin antitrupa Covid-19. Por ata jo domosdoshmërisht paraqisnin simptoma tipike për sëmundjen e koronavirusit, siç është shqetësimi i frymëmarrjes, tha Cuomo.

Tani shteti njeh 73 fëmijë me sindromën dhe tre prej tyre kanë vdekur, tha Cuomo.
Zyra e tij deklaroj se ishin: Një djalë 5-vjeçar që vdiq të enjten në New York City; një djalë 7-vjeçar në Westchester County; dhe një i ri në Suffolk County. Asnjë emër nuk u deklarua me tej.CNN