Pronari i sallonit ne Dallas u burgos për shkelje të urdhrit të qëndrimit në shtëpi të lëshuar herët


Pronarja i sallonit ne Dallas e cili kundërshtoi një urdhër ekzekutiv për të mbyllur biznesin e saj per shkak te koronavirusit , është liruar nga burgu me herët.

Gjykata Supreme e Teksasit urdhëroi që Shelley Luther të lirohej nga burgu i Qarkut Dallas. Ajo po vuante një dënim shtatë ditë për shpërfillje ndaj gjykatës.

Luther, e cila u ndalua të martën, u la e lirë në 2 p.m. CDT të enjten, tha zyra e avokatit të saj duke njoftuar në Facebook.

“Ne jemi të entuziazmuar me vendimin e gjykatës për të mbështetur kerkesen tone dhe mezi presim lëshimin e saj,” tha Annette Norred, drejtuese e paralegalit për Ligjin Norred, ABC News përpara lëshimit të Luther.

Ceshtja tërhoqi vëmendjen e guvernatorit të Teksasit Greg Abbott, i cili kishte kërkuar lirimin e Luther këtë javë, duke thënë se vendimi i gjykatësit ishte “i tepërt”.

Të enjten, guvernatori modifikoi urdhrin e tij ekzekutiv për të eleminuar kohën e burgut për ata që shkelin urdhrin. Më parë, shkelësit mund të përballeshin deri në 180 ditë burg. Modifikimi është retroaktiv në 2 Prill, kur urdhri i qëndrimit në shtëpi hyri në fuqi.

Prokurori i Përgjithshëm i Teksasit Ken Paxton gjithashtu bëri thirrje për lirimin e Luther. Në një deklaratë të lëshuar të Mërkurën, ai e quajti urdhrin e gjykatësit një “abuzim të turpshëm të gjykimit”.

Urdhri i qëndrimit në shtëpi i Abbott skadoi më 30 prill, në këtë pikë shteti filloi heqjen e kufizimeve për bizneset jo-thelbësore. Restorantet, kinematë dhe qendrat tregtare u lejuan të rihapen më 1 maj. Të martën, Abbott njoftoi se sallonet e flokëve, berberët dhe sallonet e thonjve mund të rihapeshin të Premten.

Luther e kishte mbajtur të hapur biznesin e saj, Salon Mode, muajin e kaluar, pavarësisht nga njoftimi, një letër ndalimi dhe një dëshmi dhe një urdhër kufizues. Ajo e grisi publikisht letrën e ndalimit dhe e mbajti sallonin e saj të hapur për më shumë se një javë pasi iu dha urdhri kufizues.

Gjatë një seance dëgjimore të martën, Luther pranoi se biznesi i saj ishte ende i hapur pjesërisht. Gjykatësi i rrethit civil të Dallas, Eric Moyé e qortoi atë për mosrespektim të një urdhri për mbrojtjen e banorëve.

“Sundimi i ligjit qeveris mbi ne. Njerëzit nuk mund ta marrin atë vetë për të përcaktuar se çfarë do dhe nuk do të bëjnë”, tha ai gjatë seancës.

Luther i tha Moyé se nuk pendohet për veprimet e saj.

“Nëse mendoni se ligji është më i rëndësishëm sesa fëmijët qe të ushqehen, atëherë ju lutemi shkoni përpara me vendimin tuaj, por unë nuk do të mbyll sallonin,” tha ajo.

Përveç kohës në burg, Moyé urdhëroi Luther të paguante një gjobë prej të paktën 3.500 dollarëve. ABC7