Shteti i Illinosit neper 5 faza dhe 4 zona per rihapje te ekonomise.


JB Pritzker zbuloi të martën planin e tij pesëfazor për të rihapur ekonominë e Illinois.

Plani i rihapjes e ndan Illinois në rajon: Verilindje, Veri-Qendrore, Qendrore dhe Jug, duke lejuar secilin të lëvizë veçmas nëpër faza.

Gjashtë javë në rendin e qëndrimit në shtëpi, aktualisht jemi në fazën e dytë, me pak sherbime jo-thelbësore të hapura për ushqime dhe shperndarje dhe loje ne fushat golf dhe disa aktivitete të tjera në natyrë të lejuara me rregulla të rrepta.

Për të arritur në fazën e tretë, zyrtarët thonë se niveli i infeksionit, shtrimet në spital dhe kërkesa për shtretër të NJQV duhet të jenë të qëndrueshme ose në rënie. Kjo do të lejojë që prodhimet, zyrat, shitjet me pakicë dhe shërbimet, përfshirë sallonet e flokëve, të rihapen. Mbledhjet jo thelbësore prej dhjetë ose më pak do të lejoheshin.Republikanët po u bëjnë thirrje liderëve demokratikë që t’i thërrasin ligjvënësit përsëri në seancë, duke mbrojtur një rol më të madh për zyrtarët e zgjedhur në hartimin e planit për rihapjen e ekonomisë. Ata thanë nëse shumë biznese duhet të presin deri në qershor për të rihapur në një bazë të kufizuar, mund të jetë vonë.

Bazuar në të dhënat e tanishme, zyrtarët e shtetit thonë data më e hershme që një rajon mund të transferohej në fazën e tretë është deri më 29 maj, por mbulesa për fytyrën dhe distancimi shoqëror do të kërkohej akoma.

“Cdo biznes që mund të përmbushë protokollet e sigurisë të përcaktuara nga shteti duhet të jetë në gjendje të rihapet përsëri duke supozuar se ata mund të gjejnë punonjësit e tyre dhe t’i kthejnë”,

“Nëse ka shenja që ne jemi në drejtim të gabuar, unë do të sigurisht që të alarmojme sa më shpejt të jetë e mundur, dhe ne do të duhet të bëjmë çfarëdo që të jetë e nevojshmeper te korriguar kursin”, tha drejtori i Illinois për Shëndetin Publik Dr Ngozi Ezike .

Në fazën e katërt, çdo rajon do të duhet të raportojë një rënie të vazhdueshme të shkallës së infeksionit dhe shtrimeve në spital. Kjo do të lejonte që restorantet dhe baret, kujdesi për fëmijët dhe shkollat ​​të rihapeshin me rregullat e sigurisë dhe të lejoheshin mbledhjet deri në 50 persona.