Gjermani, rifillon Bundesliga, rihapen dyqane dhe lejohen takime mes dy familjeve


Gjermania po planifikon të lehtësojë edhe më tej kufizimet e vendosura për shkak të pandemisë nga koronavirus.

Kancelarja gjermane, Angela Merkel ka thënë se ka folur me liderët e të 16 landeve gjermane, teksa ka bërë të ditura lehtësimin e disa masave të izolimit, pas shpërthimit të koronavirusit.

“Faza e parë e pandemisë është mbrapa nesh”, ka thënë ajo, ndonëse ka përmendur se “kjo është faza e hershme e pandemisë, e cila do të jetë e gjatë”.

Distancimi fizik do të mbetet në fuqi në Gjermani deri më 5 qershor, ndonëse masat tjera do të lehtësohen gradualisht.

Pjesëtarë të të dy familjeve tani do të lejohen që të takohen në publik, ka thënë ajo.

Merkel ka thënë edhe se të dhënat e fundit nga Instituti gjerman Robert Koch, që raporton rreth të rejat të fundit për koronavirus, janë “lajme shumë të mira”.

“Shifrat tani janë të ulëta, kjo është diçka për të cilën jam e kënaqur”, ka thënë ajo.

Si pjesë e masave lehtësuese do lejohet rifillimi i sezonit të futbollit Bundesliga në gjysmën e dytë të majit

Do të jenë nëntë ditë ndeshjesh dhe parashikohet të ketë përfunduar para datës 30 qershor. Tifozët nuk do të lejohen të futen në stadium dhe do vazhdojë të jetë në fuqi ligji i moslejimit të grumbullimeve masive deri më datë 31 gusht.

Do të jetë gjithashtu e mundur të rihapen më shumë dyqane me masa shtesë higjene, ndërsa njerëzit do të duhet të vazhdojnë të respektojnë masat e sigurisë. Mbajtja e maskës në ambientet publike dhe transportin publik do vazhdojë të jetë e detyrueshme

Gjermania deri më tani ka regjistruar më shumë se 167,000 të infektuar me koronavirus dhe më pak se 7,000 persona të vdekur.