Do duhen 14 dite per efektet e rihapjes.


Denise Gravitt, top, cuts the hair of client Lisa Murray, bottom, at her salon, Beehive Salon, Friday, May 1, 2020, in Edmond, Okla., the first day hair salons have been allowed to reopen in Edmond following shutdowns due to coronavirus concerns.

(CNN) Covid 19 ashtë një kumar që luan në të gjithë vendin, dhe aksionet nuk dihen.

Më shumë se gjysma e shteteve kanë filluar rihapjen, përfshirë edhe ata që nuk kanë përmbushur udhëzimet e Shtëpisë së Bardhë . Pyetja e madhe tani është nëse numri i rasteve të koronavirusëve dhe vdekjeve do të rritet.
Por mos u mashtroni: Numri i rasteve të reja dhe vdekjeve menjëherë pas rihapjes së një shteti nuk janë reflektues i atyre kufizimeve të lirshme. Në fakt, duhen disa javë që efektet e rihapjeve të shfaqen.
Kjo periudhë e inkubacionit të virusit – koha nga kur dikush infektohet kur ai ose ajo fillon të shfaqë simptoma – varion nga dy deri në 14 ditë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Virusi gjithashtu mund të përhapet në publik nga njerëz pa simptoma fare.

“Do të jenë të paktën dy deri në tre javë para se të shohim një rritje të numrit të infeksioneve sepse kërkon kohë që individët të infektojnë të tjerët dhe që ata të shfaqin simptoma”, tha shkencëtari i të dhënave Youyang Gu, nga i projeksion.com koronavirus të cilit citohet nga CDC.
“Pas shfaqjes së simptomave, do të duhet akoma disa ditë që simptomat të përkeqësohen sa duhet që personi të testohet. Rezultatet e testit mund të duhen disa ditë për t’u raportuar. Në secilën fazë, ka një vonesë.Numuri me vdekje nga ekspozimet e reja do të duhet edhe më shumë për t’u parë, tha Gu, parashikimet e të cilit në Covid19-projections.com kanë përputhur ngushtë realitetin. Ai filloi të analizojë të dhënat në fund të marsit.
Për ata që i nënshtrohen Covid-19, “rreth tre javë është koha mesatare midis infeksionit deri në vdekje”, tha Gu, duke përmendur studimet nga Italia dhe Kina.