2 milion Australianë kanë shkarkuar një aplikacion të gjurmimit të kontaktit me koronavirusin


(CNN) Një aplikacion i gjetjes së kontaktit koronavirus është shkarkuar më shumë se 2 milion herë që kur u lançua në Australi të Dielën.

Aplikacioni COVIDSafe, i cili është vullnetar, është krijuar për të ndihmuar autoritetet shëndetësore të gjurmojnë njerëzit që mund të kenë rënë në kontakt me dikë që ka Covid-19.
Deri të martën në mesditë me kohën lokale, 2.44 milion njerëz kishin shkarkuar aplikacionin, duke tejkaluar pritjet, tha ministri Australian i Shëndetësisë Greg Hunt në një konferencë televizive për shtyp.
“Australianët kanë përqafuar pjesën e tyre në veprime për të parandaluar përhapjen e koronavirusit”, tha ai.Të martën, zyrtarët shëndetësorë shperndane një mesazh të qarkulluar në internet që supozohej se vinte nga aplikacioni COVIDSafe, duke pretenduar të zbulonin kur një përdorues ka lëvizur nga vendndodhja e tyre . “Aplikacioni COVIDsafe ka zbuluar që ju jeni tani + 20 km nga adresa e shtëpisë tuaj e nominuar”, thuhet në mesazh, sipas bashkëpunimit të CNN 7 News.Autoritetet shëndetësore thanë që aplikacioni nuk mbledh të dhëna për vendndodhjen e një përdoruesi.

“Aplikacioni COVIDSafe nuk ka ndonjë aftësi gjeolokimi, nuk gjurmon vendndodhjen tuaj, vetëm afërsinë e telefonit tuaj me telefonat e njerëzve të tjerë që kanë shkarkuar aplikacionin dhe nuk mund të monitorojnë vendndodhjen e një personi në çdo kohë”, – thotë një zëdhënës i departamentit të shëndetësisë tha 7 Lajme.
Të martën, Hunt tha se nuk do të ishte e mundur fizikisht ose juridikisht për ndonjë autoritet ose kombe të tjera, të tilla si SH.B.A., të përdorin të dhënat e aplikacionit.
“Ne e kemi mbyllur kaq poshtë plotësisht, kështu që me rregullin e biosigurisë, me legjislacionin që do të vijë, të vetmit njerëz që mund të hyjnë në të dhëna janë zyrtarët shëndetësorë të shtetit dhe territorit”, tha zyrtari kryesor mjekësor Brendan Murphy për 7 News.