Si Zelanda e Re ‘eliminoi’ Covid-19 pas disa javësh mbyllje


Wellington, Zelanda e Re (CNN) Pas disa javësh bllokim, Zelanda e Re ka arritur qëllimin e saj ambicioz për të eleminuar koronavirusin.

Por vendi nuk po feston akoma.
Gjatë ditëve të kaluara, infeksionet e diagnostikuara rishtas kanë qenë në shifrat e vetme. Dhe të hënën, Zelanda e Re raportoi vetëm një rast të ri.
“Kjo na jep besim se ne kemi arritur qëllimin tonë të eleminimit, i cili kurrë nuk do të thoshte zero por do të thotë që ne e dimë se nga po vijnë rastet tona,” tha të hënën Ashley Bloomfield, Drejtori i Përgjithshëm i Shëndetit në Zelandën e Re, duke shtuar se kishte vetëm një rast që nga 1 Prilli ku autoritetet ende po hetonin burimin e infeksionit.

E hëna ishte dita e fundit e gati pesë javëve të masave të rrepta të bllokimit të nivelit të rreptë, të cilat Kryeministrja i Zelandës së Re Jacinda Ardern i përshkroi si “kufizimet më të rrepta të vendosura te Zelanda e Re në historinë moderne”.
Të martën, vendi u lehtësua në një bllokim më pak kufizues, Mbi 400,000njerez të Zelandes se Re po shkojnë përsëri në punë dhe 75% e ekonomisë së vendit nis te funksionoj, sipas Ardern. Kufizimet e reja të nivelit të trete gjithashtu nënkuptojnë që Zelandezët do të jenë në gjendje të mbajnë funeralet e vogla dhe të blejne taksine te vetem.