Disa bosë mafiozë italianë u liruan nga burgu për shkak të frikës së koronavirusit


(CNN) Disa bosë mafiozë italianë janë liruar nga burgu nën një rregullore të re koronavirus, tha prokurori kombëtar i vendit antimafia.

Francesco Bonura, një bos me ndikim në Sicili Cosa Nostra; Vincenzo Iannazzo, anëtar i Ndrangheta; dhe Pasquale Zagaria, një anëtar i fisit Casalesi, tani janë transferuar në arrest shtëpiak, sipas Federico Cafiero De Raho, prokuror i antimafis ne Itali.
Për të parandaluar përhapjen e koronavirusit brenda ambienteve korrektuese, qeveria italiane autorizoi magjistratët që të transferonin të burgosur që kanë 18 muaj ose më pak në dënime në arrest shtëpiak.
Cafiero De Raho tha që të tre burrat ishin mbajtur nën “masa shtesë izolimi” për të shmangur kontaktin me njerëzit jashtë burgut për shkak të roleve që ata kishin në organizatat mafioze.
“Pasi ato dërgohen në shtëpi, këto masa padyshim nuk zbatohen më,” shtoi prokurori.
Bonura u dënua me 23 vjet burg për akuzat që lidheshin me rolin e tij në një organizatë mafioze dhe po vuante vetëm nëntë muaj burg.
Iannazzo u dënua në vitin 2018 me më shumë se 14 vjet burg për akuzën se ishte bashkëpunëtor i një sindikati mafioz. Ai njihet gjithashtu si një drejtues i fuqishëm klanesh në qytetin e Lamezia Terme.
Zagaria u arrestua në vitin 2007 dhe u dënua me 20 vjet burg si anëtar i një organizate mafioze. Ai u konsiderua si mendja financiare prapa fisit Casalesi.
Lëshimi i bosëve mafioz u prit me kritika në Itali.
“Kjo është çmenduri,” tha Matteo Salvini, kreu i partisë opozitare italiane Lega, në një video në Facebook. “Ashtë mungesë respekti për njerëzit, magjistratët, gazetarët, policët dhe viktimat e mafies.”
Ministri i Drejtësisë Alfonso Bonafede tha se vendimi për lirimin e të burgosurve merret nga magjistratët në një “mënyrë autonome dhe të pavarur”, por autoritetet po shqyrtojnë një propozim për të përfshirë departamentin e antimafisë të vendit në vendimin përfundimtar.
“Në këtë moment krize, organizatat mafioze mund të depërtojnë edhe më tej në jetën ekonomike, veçanërisht duke mbështetur ose edhe përvetësuar bizneset në vështirësi financiare që nuk janë në gjendje të përdorin ndihmën publike dhe për këtë arsye janë të detyruar të drejtohen tek burimet alternative të kredisë, ato të organizatave kriminale , “Tha Cafiero De Raho, prokurori, për CNN.
Numri i përgjithshëm i të burgosurve në Itali ka rënë me 6.500 që nga 29 shkurt, sipas Ministrisë së Drejtësisë.

Nicole Chavez e CNN kontribuoi në këtë raport.